Skagenløbet 100 år – En bogudgivelse

Skagenløbet 1965At køre fra Skagen til København er i dagens Danmark ikke den store bedrift, heller ikke hvis man bagefter skal tage samme rute, bare den anden vej. Men at føre den på et gammel to-hjulet apparat af en motorcykel, kræver, ud over hård hud i bagenden og en god balance, at man besidder er vis portion tålmod og stor viden om sin ædle gangers ageren. Transporterer man så de tanker 100 år tilbage, til 1913, så kan man levende forestille sig hvilket eventyr det måtte være at begive sig ud på den rejse.

 Harry Dreiager og Svend Aage Søgaard på identiske Nimbus Kakkelovnsrør i 1965

Erik Orth på Wanderer i 1965

Motorskribenterne Gorm Wæhrens og Villy Poulsen, har sammen begået 200 flotte sider i en bog om det navnkundige Skagensløbets første 100 årige historie. Det er dog kun de første knapt 70 sider, at de to drevne ord-ekvilibrister har brugt foran tastaturet, i det resten af siderne er et langt men dog imponerende billedgalleri fra løbene gennem tiden. Billederne fra de senere år lader dog en del tilbage at ønske i forhold til stemningsskabende fotografier, det er mest en endeløs række af neongule veste og sorte integralhjelme.

Det rådes der dog bod på med bogens første del, der handler om løbets første tre år i 1913, 1914 og 1915, om motorjournalist Alfred Nervø’s ide med et motorløb fra København til Skagen og hurtigst muligt tilbage igen. Løbet blev gentaget i 1930 og der på genoptaget som et løb for veteranmotorcykler i 1965. Som et sådan har det været kørt med stor succes lige siden, til tider med op i mod 200 deltagende cykler.

Bogen giver et godt og spændende indblik i disse første år, om mellemåret og om opstarten af det Skagensløb vi kender i dag.

Erik Orth tjekker tændrøret på sin urestaurerede Wanderer (1965)

I bogens forord kalder forfatterne selv bogen for en scrapbog, og det er det i sandhed, med mængden af billeder og indklistrede avisartikler. Der kunne godt være brugt lidt mere energi på de sikkert millioner af anekdoter, som 100 år med motorcykelfolk helt sikkert består af. Bogen magter dog at fastholde læseren og drage dem ind i det her univers af gamle
motorcykler, i en grad så man ikke blot ønsker at se dem nærmere an, men man faktisk sidder tilbage med et ønske om at deltage på et eller andet gammelt hakkebræt, og det er vel ikke det værste en sådan bog kan afstedkomme?

Skagenløbet – 100 år, af Villy Poulsen og Gorm Wæhrens udgives i dag på Snerævens forlag

Svend Kusk på New Hudson 1914 til Skagenløbet i 2008

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...