Kan du hjælpe Nationalmuseet med information?

Kan du hjælpe Nationalmuseet med at stykke historien sammen om De Hvide Busser, der hentede danske og norske fanger ud af de tyske Kz-lejre i April 1945?

Nationalmuseet søger mennesker, fortællinger og genstande med tilknytning til De Hvide Busser, som reddede over 17.000 mennesker ud af kz-lejrene under 2. verdenskrig. Formålet er en stor særudstilling i anledning af 70-året for redningsaktionen.

I 2. verdenskrigs allersidste tid kørte hvide busser med malede røde kors på sider og tag i rutefart mellem Danmark og kz-lejre i Tyskland. I dem blev 7.000 danske og norske fanger og 10.000 fanger fra andre lande evakueret ud af kz-lejrene og over den dansk-tyske grænse.

De Hvide Bussers evakuering af kz-fanger er ikke særlig kendt – og dét faktum, at aktionen i høj grad var dansk, er stort set ukendt. I anledning af 70-året for redningsaktionen ønsker Nationalmuseet derfor at fortælle historien om De Hvide Busser med en stor særudstilling i 2015, hvor en af de originale hvide busser vil være i centrum.

I den forbindelse søger Nationalmuseet beretninger og genstande med tilknytning til De Hvide Busser. For eksempel information om de chauffører, der sad bag rattet i busserne, sygeplejerskerne, der kørte med, eller vognmændene hjemme i Danmark.
Museet søger også efterkommere, der kender deres forældres eller bedsteforældres historie eller har arvet genstande, dagbøger eller fotografier med forbindelse til De Hvide Busser.

Udstillingen ønsker nemlig så vidt muligt at fortælle om, hvad der drev de mænd og kvinder, der valgte at tage af sted på den farefulde færd for at bringe de deporterede fanger i sikkerhed. Med udgangspunkt i de forskellige menneskers fortællinger vil udstillingen også sætte fokus på begrebet medborgerskab: For hvorfor valgte nogle at sætte livet på spil i en tid, der allerede var præget af ekstreme vilkår?

På den måde vil udstillingen belyse og diskutere de dilemmaer, som borgerne i et samfund kan blive stillet over for. Udstillingen handler derfor ikke kun om, hvordan man udviste medborgerskab under 2. verdenskrig – den vil også stille spørgsmålet: Hvordan er man en medborger i dag?

Hvis du eller dine slægtninge har tilknytning til De Hvide Busser, hvis du har arvet fotografier, dagbøger eller andre genstande med forbindelse til bussernes aktion, eller du ønsker flere oplysninger, kan du kontakte Cecilie Wallengren Nilsson på tlf. 41.20 60 64 eller pressemedarbejder Nynne Bojsen Faartoft.41 20 60 19 Begge kan kontaktes telefonisk mandag-fredag i tidsrummet kl. 10.00 – 15.00.

SENESTE NYHEDER

Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Læs Mere
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...
Læs Mere
Historiske køretøjer, sådan som de også kan være
Historiske køretøjer, sådan som de også kan være
Billeder fortæller ofte en bedre historie i sig selv end lange forklaringer. Vi har derfor her samlet en række billedlige ...
Læs Mere
Hvorfor skulle Originalitetskravet afskaffes?
Hvorfor skulle Originalitetskravet afskaffes?
Herunder følger historien om et lille stykke lovgivning: En flig af en lovbestemmelse, og en afgiftsreform for mere end 30 ...
Læs Mere
Vidtrækkende konsekvenser ønskes
Vidtrækkende konsekvenser ønskes
På dette link kan du hente en pdf-version af vores høringssvar, hvor vi på 4 tætskrevne sider, både roser, men ...
Læs Mere