Kan du hjælpe Nationalmuseet med information?

Kan du hjælpe Nationalmuseet med at stykke historien sammen om De Hvide Busser, der hentede danske og norske fanger ud af de tyske Kz-lejre i April 1945?

Nationalmuseet søger mennesker, fortællinger og genstande med tilknytning til De Hvide Busser, som reddede over 17.000 mennesker ud af kz-lejrene under 2. verdenskrig. Formålet er en stor særudstilling i anledning af 70-året for redningsaktionen.

I 2. verdenskrigs allersidste tid kørte hvide busser med malede røde kors på sider og tag i rutefart mellem Danmark og kz-lejre i Tyskland. I dem blev 7.000 danske og norske fanger og 10.000 fanger fra andre lande evakueret ud af kz-lejrene og over den dansk-tyske grænse.

De Hvide Bussers evakuering af kz-fanger er ikke særlig kendt – og dét faktum, at aktionen i høj grad var dansk, er stort set ukendt. I anledning af 70-året for redningsaktionen ønsker Nationalmuseet derfor at fortælle historien om De Hvide Busser med en stor særudstilling i 2015, hvor en af de originale hvide busser vil være i centrum.

I den forbindelse søger Nationalmuseet beretninger og genstande med tilknytning til De Hvide Busser. For eksempel information om de chauffører, der sad bag rattet i busserne, sygeplejerskerne, der kørte med, eller vognmændene hjemme i Danmark.
Museet søger også efterkommere, der kender deres forældres eller bedsteforældres historie eller har arvet genstande, dagbøger eller fotografier med forbindelse til De Hvide Busser.

Udstillingen ønsker nemlig så vidt muligt at fortælle om, hvad der drev de mænd og kvinder, der valgte at tage af sted på den farefulde færd for at bringe de deporterede fanger i sikkerhed. Med udgangspunkt i de forskellige menneskers fortællinger vil udstillingen også sætte fokus på begrebet medborgerskab: For hvorfor valgte nogle at sætte livet på spil i en tid, der allerede var præget af ekstreme vilkår?

På den måde vil udstillingen belyse og diskutere de dilemmaer, som borgerne i et samfund kan blive stillet over for. Udstillingen handler derfor ikke kun om, hvordan man udviste medborgerskab under 2. verdenskrig – den vil også stille spørgsmålet: Hvordan er man en medborger i dag?

Hvis du eller dine slægtninge har tilknytning til De Hvide Busser, hvis du har arvet fotografier, dagbøger eller andre genstande med forbindelse til bussernes aktion, eller du ønsker flere oplysninger, kan du kontakte Cecilie Wallengren Nilsson på tlf. 41.20 60 64 eller pressemedarbejder Nynne Bojsen Faartoft.41 20 60 19 Begge kan kontaktes telefonisk mandag-fredag i tidsrummet kl. 10.00 – 15.00.

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...