Fars dag bringer de historiske køretøjer frem

Wedelslund Gods i 2013Torsdag d. 5. juni er det på alle måder en markant dag for ejere af veteraner og klassiske køretøjer, da er det nemlig den Motorhistoriske Køredag. Dagen fejres af klubberne over hele landet, og den motorhistoriske bevægelses paraplyorganisation, Motorhistorisk Samråd, opfordrer alle entusiasterne til at bruge det historiske køretøj den dag.

Landet over holder veterankøretøjsklubberne den årelange tradition i hævd, med en køredag på grundlovsdag og fars dag – den 5. juni. I 2014 er det således 9.ende år i træk at denne vigtige dag er på klubbernes kalendere.

 For at danne et overblik over hvilke arrangementer der på dagen, har vi samlet det i denne artikel.

Det altoverskyggende store arrangement i Jylland foregår på Wedelslund Gods, hvor arrangørerne – Godset Wedelslund, Dansk Vintage Motor Club, Wedelslund Classic Car Club og VeteranPosten håber på at se op i mod de 1200 køretøjer der indtog det smukke gods sidste år. Der vil være handelsboder og nostalgi i mængder. I år vil man også invitere
militærkøretøjsklubber til at være med til at højtideligholde 70-året, for de allieredes invasion i Frankrig under anden verdenskrig. Det koster kr. 25,- at deltage. Mange af klubberne vælger at arrangere køreture, der ender ved nogle af de store arrangementer som eksempelvis dette. Det skal nok blive endnu en storslået dag på Wedelslund.

Der er dog også andre arrangementer i Jylland. Eksempelvis har Dansk Veteranbil Klubs mødested i Spjald, planer om en køretur i området, arrangementet er åbent for alle. For yderligere information kontakt mødestedsleder Kristian Nørgård, tlf. 9716 6252 eller mobil 2781 0131. MG Car Club Denmark (mgcc.dk) har to ture på dagen, den ene går fra Århuskanten til Wedelslund Gods, men de har også en picnictur som der arrangeres i omegnen af Videbæk, for deres medlemmer.MG'ere på tur

I det sydjyske er tre klubber gået sammen om et åbent arrangement. Det er Vestjysk Motorveteran Klub, Tønder Veteranklub og Als Veteranklub. Der er arrangeret en tur der går fra Esbjerg kl. 11.00 over Åtte Bjerge, hvor der madpakkespisning. Dagen afsluttes på Gram Slot, hvor der vil være mulighed for rundvisning på slot og i stalde. Den sidste del er det nødvendigt med tilmelding (til Else Othilie Lysgaard tlf. 2056 4586) og vil koste kr. 50,- per person, men resten er helt uden betaling.

Er man mere til de amerikanske biler så er der to markante arrangementer i år , tilrettet særligt for dem. Det er Van Nuys Car Club i Holstebro der afholder et træf i Ulfborg fra den 5. juni og som først slutter om søndagen den 8. juni. I København der er det Mustang Club of Denmark, der inviterer alle amerikanske køretøjer ind til Kastrup Fort, fra kl. 11.00 – 19.00, hvor der vil være kagebod, livemusik, og en kok der serverer amerikansk mad – Indgang er gratis

Traditionen tro er der også et stort fremmøde hvert år på Flakhaven ved Odense Rådhus. For 7. år i træk vil man på Fyn gentage succesen med opstilling ved Odense rådhus i forbindelse med den nationale køredag. Her samles spændende og interessante historiske køretøjer fra før 1979 fra klokken 12.00 frem til ca. kl. 17.00. Arrangementet er skabt på tværs af forskellige klubber, man naturligvis velkommen uanset antallet af hjul på køretøjet.

Sjælland har også et stort arrangement der traditionen tro trækker mange deltagere og hvor klubberne arrangerer køreture til. Det er Klassisk Køredag i centrum Sorø by, som foregår i samarbejde med lokale ildsjæle, der sætter byen på den anden ende den dag. Sorø Museum arrangerer livemusik med 60’erbandet Lotus, og historisk modeshow og danseopvisning der fremviser 60’ernes tøj og hårstil. Alt sammen ud fra et tema der hedder “1960’erne set med nutiden øjne”. arrangementet er gratis og løber fra kl. 12 til ca. 19. Se også Facebook siden her. Det er Sjælands Motorveteraner, Veteranmotorcyklens venner og Dansk Veteranbil Klubs mødested på Vestsjælland der står for den motoriserede del af arrangementet.

Sorø by og Akademigrunden var helt fyldt på i 2013Inden da kan man starte lige så langsom med enten med deltage i den officielle indvielse af en mindesten for Roskilde Ring, det forgår der hvor den gamle racerbane lå i Roskilde, og det er fra kl. 11. Man kan også vælge at køre med på Dansk Veteranbil Klubs køretur fra Sandobbernes Campingplads i Odsherred (afgang kl. 12) og til Sorø (ankomst kl. ca. 13.40) – Hent PDF invitation på linket.

Man kan også vælge at indtage det hele på en gang ved at møde op på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør, de holder nemlig som de plejer mægtig Fars Dag maskinfest den 5. juni. Det bliver en sjov, vild og larmende dag, med klassikere som Knust Bil til Frokost, cykeldrom og andre nyheder.

Er man så heldig stillet at man er i nærheden af Bornholm på grundlovsdag, så fejrer man også der den Motorhistoriske Køredag. Den falder sammen med at Bornholms Automobilmuseum i Aakirkeby, i år har 25 års jubilæum. Bornholms Motorveteraner er derfor vært ved et stjerneløb for biler, motorcykler og scootere.

Afslutningsvis er kun at tilføje en opfordring til at deltage, og skulle der alligevel ikke være det helt rigtige blandt tilbuddene, så brug endelig grundlovsdagen den 5. juni til at køre en tur i veteranen, og dermed få en rigtig god fars dag ud af det, til glæde for alle dem der så kan opleve de historiske køretøjer i fri dressur.

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...