Tid til at lufte den historiske mekanik

Mange lufter de historiske køretøjer på den 5. juni

Mange lufter de historiske køretøjer på den 5. juni

Fars dag er en af de vigtigste datoer i en hver veteranbilejers kalender. Familiens gamle veteranbil bliver støvet af, og sammen med mange andre entusiaster drager man ud i forårssolen på udflugt. Man har ofte madkurven og kaffekanden med i bagagerummet, og retningen sat mod det ubestemte.

Der er dog også dem der sætter retning mod noget mere specifikt, nemlig nogle af de mange arrangementer der foregår rundt om i landet på denne specifikke dato.

Den 5. juni har nu i 10 år været datoen for den landsdækkende Motorhistoriske Køredag, bakket op af veteranklubbernes paraplyorganisation, Motorhistorisk Samråd. Klubberne i samrådet opfordres til at arrangere deres egne køreture, eller til at tage del i de mange små og store arrangementer på den dato rundt om i landet, og der er et væld af dem.
Vi skal her forsøge at give et overblik over de arrangementer vi har kendskab til:

Folkefesten på Christiansborg

Fredag den 5. juni 2015 fylder 1915-grundloven 100 år. I den anledning inviterer Folketinget og regeringen til folkefest ved Christiansborg i samarbejde med Dansk Kvindesamfund og Distortion. Programmet for folkefesten byder bl.a. på taler, musik, fællesbad i kanalen, live redaktionsmøde og kunstinstallation.

Arrangementet er kl. 12.00 – 17.00 og er gratis. Forud for folkefesten modtager Hendes Majestæt Dronningen, regeringen og Folketinget i Rigsdagsgården kl. 11.30 et grundlovsoptog, som Dansk Kvindesamfund arrangerer.

Hovedscenen på Christiansborg Slotsplads åbnes af Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning-Schmidt, som er inviteret af Dansk Kvindesamfund. Man kan derefter opleve Vinnie Who, Baby In Vain, Julias Moon og Louise Alenius. Mikael Bertelsen byder på kursus i folkedans og Djuna Barnes runder af fra DJ-pulten. Der vil desuden være “Blockparty” ved Børsen, og i Tøjhusgade holdes klassisk fødselsdagsfest med flag, balloner, kage og cava, børnedisco og langborde

Indvielse af Roskilde Ring

Nu får du muligheden for at opleve Roskilde Ring på flere måder. Hvis du ikke har kørt på Ringen før, skal du bare finde din historiske bil eller motorcykel frem, så får du en unik lejlighed til at køre Ringen rundt. Alle deltagerne i paradekørslen får et klistermærke som bevis, og deres køretøj linet op på den gamle banes område efterfølgende – og så kan der sparkes dæk.

Markeringen af Ringens 60-års fødselsdag byder på flere spændende indslag. Vi indvier det virtuelle museum, der vil være taler, dans og musik, fødselsdagssang, kaffe, the, øl og pølser – og masser af spændende biler og motorcykler!

Arrangementet finder sted den 5. juni kl. 10-15 på Roskilde Ring, Ved Ringen 2, Roskilde. Billetpris på 25 kr. dækker kørsel for 1 historisk bil på det smukke anlæg inkl. et særligt jubilæumsklistermærke. (Der er ikke begrænsning på antal personer pr. bil)

Fars dag på Wedelslund

Den 5. juni 2015 afholdes igen Træf og Køretøjsdag på godset Wedelslund vest for Aarhus, og arrangørerne Godset Wedelslund, Dansk Vintage Motor Club, Wedelslund Classic Car Club og VeteranPosten tøver ikke med at kalde det nu 4 træf i rækken for en tradition – en tradition som både arrangører og de flere tusinde gæster ser frem til og reserverer derfor dagen i kalenderen. Forventningerne til dette års træf på fars dag, grundlovsdag eller national køretøjsdag på godset Wedelslund ved Aarhus er i år ganske store – på det første træf deltog over 900 klassiske køretøjer over 25 år, og tallet er vokset de efterfølgende år.

Tilsmilet af højt solskin fra morgenstunden satte næsten 1.200 ejere af klassiske køretøjer de følgende 2 år hinanden stævne på godsets gårdsplads, og ikke mindst i den store park med skyggefulde træer.

Med mor bag rattet i Sorø
Grundlovsdag er ikke kun fars dag, men også Motorhistorisk Køredag

Grundlovsdag er ikke kun fars dag, men også Motorhistorisk Køredag

Et af Sjællands største arrangementer på den Motorhistoriske Køredag, 5. juni, er det der finder sted i den midtsjællandske købstadsidyl, Sorø. Igen i år vil byen summe af liv, motorer og højt humør.

Det er de tre store Sjællandske veteranklubber, Sjællands Motorveteraner, Dansk Veteranbil Klub og Veteranmotorcyklens Venner, der sammen med lokale aktører vil skabe en festlig og fornøjelig dag for hele familien. Sorø Museum har taget initiativ til igen år, at samle aktiviteterne omkring et enkelt men rammende tema. I anledningen af ændringerne til grundloven vi fik for 100 år siden i 1915, der blandt andet gav os kvindernes valgret, er temaet blevet “Med mor bag rattet”

Der vil være live musik, åbent i byens butikker, gymnastikopvisning som den så ud for hundrede år siden. Gratis Retro særforestilling i byens biograf, og gratis adgang til Sorøm Museum, hvor der blandt andet også er “fri hash og kvindefrigørelse” på programmet – Arrangementet er naturligvis gratis

Amerikanere på Fortet

Mustang Club of Denmark arranger køredag Kl. 11,00 – 18,00 på Kastrup Fortet, Amager Strandvej 240

Her er alle amerikanerbiler velkomne, der er gratis adgang, live musik, og mulighed for at købe mad og drikke. Der vil også være prisuddeling.

Bilens dag på Bornholm

Bornholms Motorveteraner arrangerer Bilens dag (også for MC/Scootere).

Man mødes ved Stakitfabrikken og kører en tur ud i det grønne.

Bornholmerbiler har Bilens dag på Travbanen og man er velkomne til at møde/stille op der.

Veterankøretøjer på Flakhaven (ingen link)

Siden den første Motorhistoriske Køredag, har Flakhaven i centrum af Odense været et yndet mødested på denne dag, sådan er det også i år, hvor man vil kunne opleve et stort og varieret udbud af historiske køretøjer på pladsen foran rådhuset.

Veteraner på Sønderborg slot

Als Veteranklub mødes Kl. 12 ved Sønderborg Slot på grundlovsdag, til Motorhistorisk køredag

Aarøs perle

Med Tønder Veteran Klub går turen med færge Kl. 12.00 på Aarø havn foran Aarø’s Perle, hvor der sparkes dæk og der er musik og hygge. Der vil være foredrag og derefter køretur rundt på øen, hvor man vil holde undervejs, blandt andet ved Aarø Vingaard. Aarø ligger cirka 1,5 kilometer fra fastlandet. Øens eneste forbindelse til fastlandet er til Aarøsund, der ligger ved indsejlingen til Haderslev fjord.

MG Car Club Denmark

Igen i år indbyder MG Car Club Denmark ejere af klassiske køretøjer til at deltage i klassisk køredag denne gang med start i Videbæk, øst for Ringkøbing

Mødestedet er Videbæk Fritids-og Idrætscenter, hvor de mødes fra kl. 12.00. senere går turen i samlet flok ud de på små asfalterede veje i det vestlige Jylland. Efter ca. en times kørsel ankommer man til Flymuseet i Stauning, hvor der er pause. Turen er for alle med et køretøj på min. 25 år, der er i original stand

Fars Dag maskinfest

Danmarks Tekniske museum fejrer traditionen tro Fars Dag med en stor maskinfest på græsplænen bag museet. Her kan man opleve Danmarks første bil i aktion, minitogbane for børn, elektronisk skydebane, en Corvette med gigantisk V8 motor, knust bil til frokost og meget andet

Fredag d. 5. juni 2015, kl. 10-17. (Entré: 65 kr)

Der er givetvis mange andre arrangementer på denne dag, ovenstående er blot dem vi har kendskab til. Vi håber man vil gøre brug af de mange gode tilbud om at opleve de historiske
køretøjer i fri dressur, og har man selv et sådan et så tag det med til et af ovenstående, eller man bare bruger den motorhistoriske køredag til at få luftet mekanikken,
både den og os andre har så godt af det.

God tur!

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...