Motorhistorien får UNESCOs blå stempel

En historie om historiske køretøjer som verdenskulturarv, og information om den danske Motorhistoriske Køredag der fejres landet over på grundlovsdag / Fars dag, den 5. juni.

Søndag 5. juni vil der komme et usædvanligt stort antal historiske motorkøretøjer ud på vejene. Det er Motorhistorisk Køredag, hvor de mange som interesserer sig for historiske motorkøretøjer vil mødes til træf eller køreture overalt i landet.

Den motorhistoriske køredag får i år en særlig betydning fordi den internationale organisation for motorhistoriske klubber, FIVA, har udnævnt året til motorhistorisk år. Det er dels for at fejre at FIVA bliver 50 år og dels for at markere den store betydning som motoriseringen har haft for udviklingen i det 20. århundrede. Uden motorkøretøjer havde verden på godt og ondt set meget anderledes ud.

I de senere år har UNESCO tildelt en række historiske monumenter status af historisk verdensarv. Herhjemme gælder det f.eks. Kronborg, Jelling-stenene og Roskilde domkirke. I år har UNESCO meddelt at organisationen stiller op som protektor for det motorhistoriske år.

UNESCOs protektorat af det motorhistoriske år er et tegn på en voksende anerkendelse af motoriseringen og motorkøretøjer som en væsentlig del af det 20. århundredes kulturhistorie.  En kulturhistorie som de ca. 100 historiske bil- og motorcykelklubber der i Danmark er samlet i Motorhistorisk Samråd værner om og bevarer helt uden udgifter for det offentlige. Ikke alene er de gamle køretøjer til glæde for deres ejere, de glæder andre når de som på den motorhistoriske køredag kan ses på gader og veje. Desuden bliver en betydelig del af de sidste 100 års kulturhistorie bevaret af de godt 30.000 mennesker som her i landet bruger penge og fritid på at restaurere og bevare gamle motorkøretøjer.

 

Motorhistorisk Køredag kan opleves over hele landet

Såvel store etablerede initiativer fra professionelle arrangører, som mindre private arrangeret af klubberne byder på en bred vifte af arrangementer på den her dag.

Motorhistorisk Samråd har spurgt klubberne i samrådet om hvor de kører hen i år, og vi skal her forsøge at danne et lille overblik for dagens aktiviteter, så man kan se om ikke der findes et tilbud der passer til en selv.

De to store arrangementer på dagen, er nok primært det der afholdes af Veteranposten og Dansk Vintage Motor Club, på godset Wedelslund, vest for Århus, (Wedelslundvej 2, 8464 Galten) og Klassisk Køredag der afholdes i Sorø by, med Dansk Veteranbil Klub, Veteranmotorcyklens Venner og Sjællands Motorveteraner som tovholdere sammen en række lokale aktører.

 

 • Arrangementet på Wedelslund foregår fra 9-17, hvor omkring 2.000 køretøjer af alle slags gæstede det smukke gamle gods sidste år. Flyopvisning og mange forskellige køretøjer vil kunne opleves. En lang række af de klubber der er tilsluttet MhS vil være at finde på Wedelslund.  http://wedelslundgods.dk/wedelslund-gods-home/traef/index.html

 

 • Også i Sorø vil der være mange MhS-klubber at finde. Her er arrangementet lagt an på at forskellige klubber arrangerer køreture på dagen, der så ender i den gamle Sjællandske købstad. Omkring byens torv, og i Sorø Akademis have afholder det lokale bymuseum, Idrætsefterskolen med flere, en række tiltag dagen igennem der giver en god oplevelse for hele familien. Se mere om det gratis arrangement på www.klassisk-koeredag.dk

 

 • I Nordjylland kører Midtvendsyssel Veteranklub en tur ad smukke omveje, til Café Marinaen i Frederikshavn, hvor de vil indtage frokosten. Andet steds i det nordjyske afholder Mustang Club of Denmark et ”Himmerlands Cruise” der starter ved motorvejen og fører deltagerne til Aars, hvor der afsluttes. Der er tilmelding til ”Himmerlands Cruise” på Mustangklubbens hjemmeside senest den 31. maj.

 

 • Mustang Club of Denmark har et andet arrangement også, det finder traditionen tro sted på Kastrup Fort. Her er alle amerikanerbiler velkomne mellem 11 og 17

 

 • I Roskilde kan man komme ”Ringen Rundt” med initiativtagerne bag den navnkundige gamle racerbane. For kr. 100,- vil der være adgang for biler ældre end 30 år, og der er nødvendig tilmelding via Visit Roskildes hjemmeside.

 

 • Traditionen tro afholder Danmarks Tekniske Museum i Helsingør også Fars dag. Der foregår en mængde teknik relateret på dagen, se mere på museets hjemmeside. Også i Helsingør er der, fra kl. 13, træf for klassiske biler på Kulturhavnen.

 

 • Et andet privat initiativ foregår på Ærø Hotel, som igen i år inviterer til en hel weekend med Amerikaner og Veterantræf. Indtil videre op mod 80 køretøjer meldt sig til, blandt andet en stribe fra Mercedes Benz klubbens Pagode afdeling, sammen med Mazda Rx klubben og en lang række andre, se mere her

 

 • Rootes klubben holder til ved Assens i år, da de i forbindelse med træffet og generalforsamlingen skal fejre deres 25 års jubilæum. TR-Club.dk starter også for sig selv, det gør de lidt utraditionelt med morgenkaffe og operasang, hos deres medlemmer Karin & Peter Jørgensen, på Hovmarksvej 17, 4100 Ringsted – Alle Triumph’er er velkommen, når bare man har tilmeldt sig inden 29. maj(se link). Klubben kører op ad dagen til Klassisk Køredag i Sorø.

 

 • Dansk Veteranbil Klubs mødesteder deltager i mange af de andre arrangementer, men mødestedet i Klippinge arrangerer også deres egen tur, den går ”I Gøngehøvdingens fodspor”

 

 • På Flakhaven midt i Odense, vil man også kunne opleve de gamle historiske køretøjer i løbet af dagen.

 

 • Der findes sandelig også en køredag for medlemmerne i Dansk Militærhistorisk Køretøjsforening. Der er et weekend arrangement omkring Ejbybunkeren på Jyllingevej i Rødovre, og et Sønderjysk arrangement. I det Sønderjyske kan man læse om en tur på www.groenkoeredag.dk, det er en tur der starter på Flyvestation Skrydstrup, tager kortegen over Andholm, via færgen til Als og ender i Sønderborg.

 

 • Lidt længere vest på, har Vestjysk Motorveteran Klub, slået sig sammen med vennerne i Tønder Veteran Klub. De mødes alle på Tønder Flyveplads mellem kl. 14 og 16. Man kan køre med på VMK’s tur til Tønder, hvis man er klar til afgang fra Esbjerg kl. 9.30 eller fra Ribe kl. 10.00, deres tur bringer dem til frokost, på det smukke Sejerslevgaard ved Højer.
 • koeredag2016_2

Kom og vær med

Der er rigtig mange små og store arrangementer den dag, og masser af muligheder for at hjælpe Motorhistorisk Samråd, FIVA og ikke mindst UNESCO, med at skabe fokus på de historiske køretøjer som kulturhistorisk verdensarv. Rigtig god Grundlovsdag til alle deltagere over hele landet.

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...