Originale veteranbiler er næsten aldrig originale

Det er en udtalelse man ofte støder på i salgsanonncer for veterankøretøjer, at de er renoveret og originale. Det kan man dog kun regne med er sandheden i de færreste tilfælde, siger en nylig tysk domsstolsafgørelse.

Ved retten i Karlsruhe, havde en køber, krævet handlen af en Jaguar XK 150 S Roadster, gik tilbage. Han var kommet frem til at bilen ikke var original mere, da den oprindelige 250 hestes 3,4 liters motor var blevet erstattet af en 3,8 liters med 265 HK.

Retten udtalte at der ikke findes regler i tysk ret (eller dansk?) der siger at et veterankøretøj, kun skal bestå af originaldele. Faktisk er det normal praksis at et veterankøretøj, i større eller mindre omfang, består af en række tekniske ændringer, set i forhold til sådan som det så ud oprindeligt.

Det betyder, ifølge retten i Kasrlsruhe, at en køber af en “original veteran” ikke kan forvente at originalstanden svarer til køretøjets produktionstidspunkt. Det gælder navnlig hvor et køretøj sælges som restaureret, her må en køber på forskellige niveauer indse at der ofte ikke er brugt originaldele, eller dele der ikke er lig med de oprindelige.

Eksemplet her er hentet fra det tyske retssystem, men man må formode at en dansk retsafgørelse på det her område ikke vil være meget ved siden af. Også i Danmark er køretøjer kun originale en gang, og ofte vil det være nødvendigt at vælge alternative løsninger for at holde køretøjet i driftsmæssigt sikker stand. Selv om køretøjet sælges som “originalt”, så er det altså i følge den tyske ret, almindeligt forstået at visse dele kan være skiftet ud med dele, der kun delvis svarer til de oprindelige.

SENESTE NYHEDER

Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Information om Det Motorhistoriske Årsmøde 2023
Alle klubber optaget i Motorhistorisk Samråd er nu inviteret til årsmøde, generalforsamling, og en spændende generel orientering, om de aktuelle ...
Kandidater til Årsmøde 2023
Kandidater til Årsmøde 2023
Opstillede kandidater til Det Motorhistoriske Årsmøde 2023 der afholdes i Middelfart den 25. november 2023 ...
Det er ikke så tit man møder veterankøretøjer i den daglige trafik. Det hænger sammen med at de kun må bruges lejlighedsvis. Det kan man dog selv nemt ændre på
Veterankørsel – Dit nemme valg
Du kan selv nemt ændre på registreringen til veterankørsel i Motorregisteret (DMR), det kan dog have betydning for lejlighedsvis kørsel, ...
Hvornår må jeg køre veteran?
Hvornår må jeg køre veteran?
Vi vil i denne artikel se lidt nærmere på hvilke regler der typisk gælder for brugen af veterankøretøjer, og dermed ...
Import og godkendelse er under forandring
Import og godkendelse er under forandring
I de her dage der arbejdes der i Færdselsstyrelsen og Transportministeriet på en større ændring af reglerne ved import og ...